جلسه شورای اداری استان مرکزی با حضور سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور ومسئولان استانی سه شنبه 16 مرداد 1397 در استانداری مرکزی  برگزار شد.

در این جلسه دکتر نجفی، رئیس دانشگاه صنعتی اراک ضمن تشریح جایگاه صنعتی استان مرکزی به  مطالعات انجام شده بر روی ساختارهای اجتماعی، اقتصادی و فناوری استان اشاره نمودند.

متن کامل سخنرانی دکتر نجفی، رئیس دانشگاه صنعتی اراک در شورای اداری استان مرکزی به شرح ذیل می باشد:

استان مرکزی به دلیل موقعیت ارتباطی و جغرافیایی و سرمایه گذاری های چند ده میلیارد دلاری پنج دهه گذشته، یکی از مهم‌ترین قطب‌های صنعتی کشور بوده و به لحاظ برخورداری از صنایع سنگین، صنایع استراتژیک و نیز تنوع فعالیت های صنعتی جایگاه ویژه ای به این استان در اقتصاد صنعتی کشور بخشیده است. فعالیت‌های صنعتی در این استان به گونه ایست که سهم صنعت در اقتصاد آن بیش از 5/2 برابر متوسط کشور و در برخی زیر بخش‌ها نظیر صنایع فلزی به میزانی بسیار بالاتر از آن نیز می‌رسد، این در حالیست که این استان از حیث فعالیت‌های پیشین و پسین صنعت، به ویژه در حوزه آموزش عالی، فعالیت‌های تحقیق و توسعه و نیز فعالیت‌‌‌های فناورانه، هرگز از جایگاهی متناسب با صنعت برخوردار نبوده و عدم به روزرسانی نسل های تکنولوژی به کار رفته در خطوط تولید منطقه نه تنها به رقابت پذیری محصولات صدمه زده بلکه مهاجرت طیف وسیعی از متخصصین و کارآفرینان را نیز موجب شده است.

مطالعات انجام شده بر روی ساختارهای اجتماعی، اقتصادی و فناوری استان که بخصوص در اسناد مرتبط با توسعه و تصویر آمایش علم فناوری استان مرکزی متجلی است، نشان دهنده ساختار نامتوازن در این بخش‌ها بوده و این ساختار نامتوازن و عدم شکل‌گیری زنجیره‌های مرتبط، بویژه زنجیره فناوری، یکی از حفره های اساسی توسعه استان شناخته می‌شود.

دومین موضوع استفاده بدون مطالعه از ظرفیت های اکولوژیک منطقه است که تقابل بحث های زیست محیطی و توسعه صنعتی را دامن زده است. بر این اساس توجه به دو مقوله مهم یاد شده به عنوان حاصل مطالعات انجام شده ضروری می‌نماید و عدم توجه به این موضوعات خسارات جبران ناپذیری فراتر از استان مرکزی را بر کشور به بار خواهد آورد.

1ـ اهتمام هر چه بیشتر دولت به تقویت و توسعه زیر ساخت‌های فعالیت دانش بنیان در استان مرکزی و اراک به عنوان یکی از مهمترین قطب‌های صنعتی کشور، به ویژه از طریق توسعه کمی و کیفی مراکز تحقیقات و فناوری، پارک علم و فناوری و سایر بازیگران حلقه‌های زنجیره نوآوری و فناوری، که این توجه ویژه به طور مستقیم و غیر مستقیم، زمینه‌های ماندگاری و رسوب سرمایه‌های انسانی، متخصص و کارآفرین برای تحریک بیشتر فعالیت‌های دانش بنیان در شهر اراک را فراهم می‌نماید.

2ـ ضرورت طراحی و استقرار یک فناوری دانش بنیان، مبتنی بر سامانه‌های اطلاعات مکانی، سامانه‌ای برای پایش زمانی- مکانی منابع مهم آلایندۀ اراک. از این رو دانشگاه های استان آمادگی پیاده سازی این سامانه را اعلام می نمایند و امید دارند استقرار این سامانه ضمن اقدام مؤثر در راستای مدیریــت ظرفیت های اکولوژیک منطقه و شناخت دقیق تر پدیده آلودگی هوا موانع روانی موجود در راه رشد صنعتی این قطب صنعت کشور را تلطیف و به توسعه صنایع سبز منطقه کمک نمایند.‌