همایش ، اصول طراحی نیروگاه‌های فتوولتائیک پنج شنبه 8 آذرماه 1397 در دانشگاه صنعتی اراک برگزار گردید.

دکتر ابوالفضل حاجی زاده اقدم، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اراک در این مراسم با اشاره به اقدامات علمی در این پروژه اظهار داشت: عنوان همایش امروز، اصول طراحی نیروگاه‌های فتوولتائیک است که با همکاری شرکت توزیع برق در سطح استانی برگزار می‌شود، قبل از این همایش نیز فرصت را غنیمت شمردیم تا  موضوع رونمایی از اولین درخت خورشیدی چند منظوره کشور را داشته باشیم، پروژه‌ای که به همت تیمی از متخصصان در زمینه مختلف در دانشگاه صنعتی اراک در زمانی حدود 6 ماه اجرا و به بهره‌برداری رسید.

ابوالفضل حاجی‌زاده اقدم با اشاره به ایده درخت خورشیدی افزود: بحران انرژی و مسائل زیست محیطی که در چند دهه اخیر در جامعه بین‌الملل به شدت مورد توجه قرار گرفته است.

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی اراک تصریح کرد: موضوع استفاده از انرژی‌های خورشیدی درواقع هر سه نگرانی که در این مورد در زمینه بحران انرژی، مسائل زیست محیطی و آب است را برای ما می‌تواند حل کند.

حاجی‌زاده اقدم خاطر نشان کرد: با استفاده از نیروگاه‌های فوتوولتائیک متصل و منفصل از شبکه  می‌توانیم تولید برق پاک داشته باشیم بدون ایجاد آلایندگی که در نیروگاه‌های حرارتی امروزی داریم و بدون استفاده از انرژی‌های فسیلی و بدون استفاده از آبی که در این نیروگاه‌های حرارتی مصرف می‌شود اما تقریبا مصرف آب  نیروگاه‌های فتوولتائیک به‌شدت ناچیز است در این رابطه کاربردهای مختلفی در زمینه دستگاه‌ها و تجهیزات حاصل از انرژی خورشیدی مطرح می‌شود.

وی اضافه کرد: آن ایده‌ای که مطرح شد و در دانشگاه به عنوان اولین پروژه در سطح کشور اجرایی شد بحث درخت خورشیدی  چند منظوره است که ترکیبی از کوشش‌های فناوری و تکنولوژی و هنر است که در واقع هر دو جنبه زیبایی بصری و اهداف عملکردی را برای ما دارد.

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی اراک افزود: اهداف این پروژه درواقع تلفیق هنر، مهندسی و صنعت در زمینه زیباسازی محوطه و فضای سبز، ترویج فرهنگ استفاده از انرژی تجدیدپذیر که متاسفانه در کشور ما به دلایل بسیار زیادی هنوز این موضوع جا نیفتاده و میانگین مصرف کشور ما  در سه حوزه حمل و نقل، خانگی و مسائل صنعتی بیش از سه برابر میانگین جهانی است.

حاجی زاده اقدم خاطرنشان کرد: این محصول را اگر در فضای سبز، اماکن عمومی، محوطه‌های ادارات یا فضاهای ویلایی نصب کنیم خود به‌عنوان ترویجی از این موضوع است، تولید توان بدون مصرف سوخت‌های فسیلی، کاهش آلایندگی محیط زیست، پروژه روشنایی محوطه با این ابعاد و این ظرفیت طراحی شده  که بیش از 200 متر را می‌تواند داشته باشد.

وی عنوان کرد: چند منظوره بودن این درخت به دلیل این است که ما همزمان می‌توانیم تجهیزات الکترونیکی همچون موبایل، لپ‌تاپ و دیگر تجهیزات را همزمان علاوه بر روشنایی امکان شارژ را تا سه روز غیر آفتابی هم داشته باشیم.

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی اراک ادامه داد: تیم‌های شرکت‌کننده در پروژه به چهار تیم تقسیم ‌شده‌اند، "تیم طراحی سه بعدی محصول، متشکل از مهندسان معماری"، "تیم شبیه‌سازی، طراحی وساخت فنداسیون و سازه متشکل از مهندسان عمران و مکانیک"، "تیم طراحی و ساخت سیستم الکتریکال خورشیدی متشکل از مهندسان برق" و تیم اجرا و نصب پروژه است که با مدیریت بنده این موضوع به انجام رسید.

حاجی زاده اقدم خاطر نشان کرد: مراحل انجام پروژه به ترتیب، شبیه‌سازی سه بعدی به منظور تولید حداکثر توان، محاسبات و طراحی فنداسیون و سازه و نیمکت، محاسبات و طراحی سیستم الکتریکال خورشیدی چندگانه، ساخت استراکچر سه بعدی با در نظر گرفتن پارامترهای طراحی و اجرای فنداسیون، ساخت سیستم الکتریکال خورشیدی و نصب و پیاده‌سازی درخت خورشیدی است.

وی ادامه داد: این درخت چندمنظوره در روز از تجهیزات الکترونیک آن استفاده و بدون هیچگونه مصرف سوخت و آلایندگی محیط زیست این تولید و بهره‌گیری را داریم.

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی اراک تصریح کرد: ارتفاع این درخت پنج متر و 10 سانتی متر است که در هشت پنل50 واتی منوکریستال با 400 وات توان ایجاد شده و ظرفیت ذخیره سه هزار و 600 وات ساعت ظرفیت  ذخیره انرژی را دارا است، که با توجه به مصارفی که داریم توان تامین انرژی سه روز غیر آفتابی را نیز دارا است.

حاجی زاده اقدم بیان کرد: منابع از طریق دانشگاه تامین شده و 35 میلیون تومان هزینه آن بوده است، توانایی این را داریم که با این شرایط وهمین قیمت برای همه ارگانها، فضاهای سبز ارگان‌های دولتی، پارک‌های شهر و یا حتی در منازل ویلایی و باغ‌ها در ابعاد و اندازه‌های مختلف و شکل‌های مختلف تولید و به فروش رساند.